Sundhed

Kostpolitik

På Fællesbo vægtes en sund og varieret kost, med udgangspunkt i fødevarestyrelses officielle kostråd og borgernes ønsker.

Personalet og beboerne taler om kost og idéer og forslag til nye retter, når det falder naturligt, dette kan f.eks. være under frokost på hjemmedage. Beboerne opfordres til at skrive ønsker til aftensmad på en liste der hænger i køkkenet, borgerne på Fællesbo deltager selv i at tilberede de retter man foreslår.

Personalet forsøger generelt at motivere borgerne på Fællesbo til at være fysisk aktive både i hverdagen og i weekender. Fællesbo tilbyder f.eks. fælles tur til svømmehallen om tirsdagen.

Indkøb og madlavning

Som udgangspunkt handles der lokalt og købes ind til en uge ad gangen. Indkøb til fælleslejligheden er en pædagogisk aktivitet og foretages af personale og beboere. Der handles jvf. officiel kostpolitik og borgerinddragelse efter følgende prioritering:

  1. Nøglehulsmærkede og fuldkornsmærkede produkter
  2. Borgerønsker.
  3. Danske produkter med fokus på at følge årstiderne
  4. Økologi
  5. Pris

En borger og personale laver sammen aftensmad på Fællesbo på de dage, hvor der ikke tilbydes andre aktiviteter hvor måltidet indgår. Fællesbo tager f.eks. mandag og onsdag på Caféen (beskyttet Café) og spiser aftensmad.

Kostkassen på Fællesbo

Når man bor på Fællesbo, er man med i den fælles kost- og servicekasse. Det koster pr. 1. januar 2020 kr. 1700 pr. måned, hvoraf de kr. 200 går til servicekassen.

Kostkassen dækker følgende:

Dagens måltider: morgenmad, frokost i Fællesbo på hverdage og fridage samt ingredienser til madpakker på arbejdsdage, kaffe/te og frugt om eftermiddagen samt aftensmad.

Spisning ved planlagte ture/aktiviteter/ferier arrangeret af Fællesbo. F.eks. aftensmad på caféen mandage og onsdage.

På fødselsdage kan den enkelte beboer vælge at bestille kagemand og kakao til eftermiddagskaffen eller bestille pålægskagemand/pizza til aftensmad eller andet. Hvis beboeren vælger at bestille kagemand og kakao, kan vedkommende desuden vælge en hjemmelavet menu til aftensmad og selv deltage i madlavningen.

Planlagt ferie og ophold udenfor Fællesbo

Hvis en beboer ikke er hjemme, kan denne 14 dage forinden framelde sig spisning. Fællesbos kostkasse refunderer kr. 38,- pr. dag. Framelding skal ske med 14 dages varsel af hensyn til indkøb. Ved senere framelding er det ikke muligt at få kostpenge refunderet.